Danny Kuhlmann – Een Levenslange Passie voor de Brandweer

Danny Kuhlmann, de Chief Operations bij de Brandweer van Columbia County, begon in 1981 als vrijwilliger bij het departement, geïnspireerd door een populaire tv-show uit de jaren ’70. Bijna 43 jaar later blijft hij actief bij de brandweer, waar hij de gemeenschap dient en zijn wijsheid doorgeeft aan de volgende generatie brandweerlieden.

Kuhlmann, 60 jaar oud en afkomstig uit Martinez, begon als tiener als vrijwilliger bij Columbia County Fire Rescue. Na een paar jaar werd hij een betaalde brandweerman en begon aan een loopbaan die bijna een halve eeuw zou beslaan.

“Het brandweervak is erg verslavend”, zegt Kuhlmann. “Het was als een drug. Tijdens mijn middelbare schooltijd werkte ik als souschef en deed ik wat constructiewerk, maar de brandweer was gewoon opwindend. Dag na dag wist je nooit wat je te wachten stond. Mensen helpen en de gemeenschap dienen stond voor mij op de eerste plaats.”

Een duizendpoot

In mei 1989 werd Kuhlmann de jongste trainingsfunctionaris in Georgia. Hij trainde brandweerlieden van Columbia County gedurende 19 jaar. Momenteel dient hij als een van de twee assistent-chefs van het departement. Hij beheert brandweeroperaties en speciale operaties, waarbij hij toezicht houdt op zes bataljonschefs.

“Als er een grote brand is, ga ik ze helpen”, aldus Kuhlmann. “Als ze personeelsproblemen hebben die ze niet kunnen oplossen, sta ik ze bij. Aan de speciale operaties kant ben ik verantwoordelijk voor het Duikteam, het Gevaarlijke Materialen Team, het Swift Water Team en het Touw Team.”

Het Duikteam werd opgericht in 2001 onder het noodbeheer en Kuhlmann maakte enkele jaren deel uit van het team. In 2017 nam het brandweerkorps het toezicht over het team over.

“Er bestaat niet zoiets als een brandweerkorps meer”

Naast waterreddingen en het bergen van verdronken personen, helpt het Duikteam ook bij het vinden van onder water verborgen bewijsmateriaal dat de politie nodig kan hebben voor een zaak, aldus Kuhlmann, die nog steeds een gecertificeerde reddingsduiker is. Het team krijgt gemiddeld tussen de twee en tien oproepen per jaar.

“Er bestaat niet zoiets als een brandweerkorps meer”, zegt hij. “Alle brandweerkorpsen worden tegenwoordig all-hazard korpsen genoemd. Je belt, wij komen, wat het probleem ook is. Ongeveer 80% van onze oproepen zijn medische oproepen, dus al ons personeel is opgeleid als EMT’s of paramedici en kan snel reageren op een noodsituatie bij iemand thuis en gevorderde medische zorg bieden totdat een ambulance arriveert om de patiënt naar het ziekenhuis te vervoeren.”

Het aantal oproepen is ontelbaar

Het is tegenwoordig ongebruikelijk dat brandweerlieden hun gehele carrière bij hetzelfde korps blijven werken. Kuhlmann is op dit moment de enige persoon bij het korps die onder vijf verschillende brandweerchefs heeft gewerkt.

“[Columbia] County en het korps zijn altijd goed voor me geweest”, zegt hij. “Toen ik opgroeide bij het korps, moest je sterven of ontslagen worden om hier weggestuurd te worden. We hielden gewoon zoveel van de brandweer.”

Op de vraag hoeveel oproepen hij denkt te hebben gehad tijdens zijn tijd bij Columbia County Fire Rescue, antwoordt Kuhlmann: “Dat kan ik je niet vertellen.”

Van katten redden tot baby’s bezorgen

“Toen ik net begon, hield ik bij hoeveel branden ik bezocht en dat werd gewoon een onmogelijke taak”, zegt hij. “Ik ben naar duizenden branden in woonhuizen en bedrijven geweest, duizenden medische oproepen, misschien 25 of 50 ernstige gevaarlijke stoffen oproepen, honderden kleine gevaarlijke stoffen oproepen en meer dan 100 duikoproepen… Ik heb katten uit bomen gehaald en baby’s bezorgd.”

Hij herinnert zich een specifieke oproep in oktober 1990, die later op televisie te zien was.

“We deden een waterredding op Hereford Farm Road, die werd opgepikt door [CBS] voor de show, Rescue 911,” zegt hij. “Toen ze ervan hoorden, kwamen ze en namen ze beelden van de overstromingen en alles wat er destijds gebeurde.”

Gedurende zijn carrière heeft Kuhlmann niet alleen inwoners van Columbia County geholpen, maar ook mensen in andere delen van de staat. Hij werd ingezet in Catoosa County om te helpen na een tornado, reisde twee keer naar Atlanta om te helpen bij overstromingen en een instorting van een parkeergarage, en hielp bij het bestrijden van bosbranden in Zuid-Georgia.

Hij werd benoemd tot Brandweerman van het Jaar 1992 en tot Onderwijzer in Openbare Veiligheid van het Jaar van Georgia 1994.

Hoewel brandweerlieden tijd missen met familie en vrienden tijdens hun 24-uurs diensten, zegt Kuhlmann dat de twee vrije dagen tussen de diensten, samen met vakantiedagen, hem in staat stelden om zijn kinderen mee te nemen op jacht- en visreizen en te reizen met de padvinders – waar hij 16 jaar lang bij betrokken was.

“Ik hoop dat mijn familie trots op me is, omdat er veel criminaliteit was in de buurt waar ik opgroeide”, zegt Kuhlmann. “Veel van mijn vrienden maakten verkeerde keuzes en belandden in de gevangenis en dergelijke. Ik koos gewoon toevallig voor een carrière en een pad dat me uit de problemen hield.”

Nederlandse vertaling:

Veelgestelde vragen (FAQ) gebaseerd op de belangrijkste onderwerpen en informatie gepresenteerd in het artikel:

1. Wie is Danny Kuhlmann en hoe lang is hij al betrokken bij de brandweer?
Danny Kuhlmann is de Chief Operations bij de Brandweer van Columbia County en is sinds 1981 betrokken bij de brandweer.

2. Hoe begon Kuhlmann zijn carrière bij de brandweer?
Kuhlmann begon in 1981 als vrijwilliger bij Columbia County Fire Rescue. Na een paar jaar werd hij een betaalde brandweerman en heeft hij bijna 43 jaar dienst.

3. Wat zijn de verantwoordelijkheden van Kuhlmann?
Kuhlmann is momenteel een van de twee assistent-chefs bij het brandweerkorps. Hij beheert brandweeroperaties en speciale operaties, en houdt toezicht op verschillende teams, waaronder het Duikteam, het Gevaarlijke Materialen Team, het Swift Water Team en het Touw Team.

4. Wat voor soort oproepen ontvangt het brandweerkorps?
Het brandweerkorps ontvangt allerlei soorten oproepen, maar ongeveer 80% van de oproepen zijn medische oproepen. Alle brandweerlieden zijn opgeleid als EMT’s of paramedici en kunnen snel reageren op noodsituaties bij mensen thuis en geavanceerde medische zorg bieden totdat een ambulance arriveert.

5. Hoeveel oproepen heeft Kuhlmann gehad tijdens zijn carrière?
Kuhlmann kan geen exact aantal oproepen geven dat hij heeft gehad tijdens zijn tijd bij Columbia County Fire Rescue, maar hij heeft duizenden branden, medische oproepen en andere noodsituaties bijgewoond.

6. Heeft Kuhlmann ook buiten Columbia County geholpen?
Ja, Kuhlmann heeft ook in andere delen van de staat mensen geholpen, zoals bij het helpen na een tornado in Catoosa County, overstromingen en een instorting van een parkeergarage in Atlanta, en bosbranden in Zuid-Georgia.

7. Heeft Kuhlmann erkenning ontvangen voor zijn werk?
Ja, Kuhlmann is benoemd tot Brandweerman van het Jaar 1992 en tot Onderwijzer in Openbare Veiligheid van het Jaar van Georgia 1994.

Definities van belangrijke termen en jargon:

– Chief Operations: Hoogste rang bij een brandweerkorps, verantwoordelijk voor het beheren en coördineren van de brandweeroperaties.
– Betaalde brandweerman: Een brandweerman die een salaris ontvangt voor zijn werk in plaats van vrijwilligerswerk te doen.
– Bataljonschefs: Brandweerofficieren die verantwoordelijk zijn voor specifieke gebieden of bataljons binnen een brandweerkorps.
– All-hazard korpsen: Brandweerkorpsen die in staat zijn om te reageren op allerlei soorten noodsituaties, niet alleen branden.
– EMT: Emergency Medical Technician, een opgeleide professional die medische zorg kan verlenen in noodsituaties.
– Paramedici: Geavanceerde medische professionals die gespecialiseerde zorg kunnen bieden in noodsituaties.
– Duikteam: Een team van brandweerlieden dat getraind is in het uitvoeren van reddings- en bergingsoperaties onderwater.

Suggesties voor gerelateerde links:

Brandweer Nederland
Vrijwillige Brandweer
Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding