Dawn Staley: Een Icoon van Verandering in South Carolina

Dawn Staley, de leider van het vrouwenbasketbalprogramma van South Carolina, heeft de cultuur van deze sport op school en in de stad Columbia aanzienlijk veranderd. Onlangs werd aangekondigd dat er een standbeeld van haar zal worden geplaatst in het centrum van Columbia, tegenover het State House waar ooit een Confederatievlag wapperde.

Tijdens een optreden op College GameDay voorafgaand aan de wedstrijd van South Carolina tegen Georgia, deelde Staley wat het voor haar betekent om dat standbeeld te krijgen. “Het brengt me terug,” zei Dawn Staley. “Ik wilde dat A’ja Wilson de enige USC-atlete zou zijn die deze eer zou ontvangen. Het gaat verder dan basketbal, uiteraard. Het is iets wat de stad Columbia wilde. Ik heb er niet voor gelobbyd.”

Het nieuws over het standbeeld kwam begin februari 2023 naar buiten. Het standbeeld wordt vervaardigd door de stad Columbia en Statues for Equality, een groep die zich inzet om het aantal vrouwen dat wordt geëerd voor hun bijdragen aan de samenleving te vergroten. Lokale bedrijven hebben het project gefinancierd, terwijl Statues for Equality 50/50 bijpassende fondsen levert. Er wordt geen geld gebruikt van belastingbetalers of de University of South Carolina.

Aanvankelijk werd gemeld dat Dawn Staley de definitieve goedkeuring zou geven voor het ontwerp van het standbeeld en dat het 10 tot 12 maanden zou duren om het in brons te gieten. Op ESPN’s segment waar Staley erover werd gevraagd, werden afbeeldingen van het standbeeld getoond, waarop te zien is hoe ze de netten doorknipt na het winnen van een kampioenschap.

“Ze wilden het brengen. Ze wilden de diversiteit van onze stad en staat vertegenwoordigen, en het is geweldig omdat niet veel vrouwen, laat staan zwarte vrouwen, deze eer krijgen. En we hebben nu twee plekken in Columbia waar je naartoe kunt komen en twee standbeelden kunt zien, en dat allemaal door het spelen van basketbal. Door het ronde spel van basketbal,” aldus Staley.

“Daarom vind ik het een ongelooflijke eer, waarvan ik vandaag de betekenis waarschijnlijk nog niet volledig besef, maar mijn moeder zou trots zijn geweest. Als South Carolinian zou ze trots zijn,” voegde ze eraan toe.

Zoals Dawn Staley opmerkte, zijn haar ouders oorspronkelijk afkomstig uit South Carolina, maar verhuisden ze naar Philadelphia waar ze werd opgegroeid. Haar impact op en buiten het basketbalveld in South Carolina is moeilijk te betwisten.

Sinds ze in 2008 hoofdcoach werd van South Carolina, heeft Staley het programma tot grote hoogte gebracht. Dit omvat twee nationale kampioenschappen en een carriere record van 426-106 bij South Carolina. Dit seizoen zijn de Gamecocks opnieuw favoriet om alles te winnen.

Veelgestelde vragen over het standbeeld van Dawn Staley

Wat betekent het standbeeld van Dawn Staley voor haar?
Voor Dawn Staley betekent het standbeeld veel. Ze heeft aangegeven dat het haar terugbrengt naar het verleden en dat ze de eer eigenlijk exclusief aan haar oud-student en atleet A’ja Wilson wilde geven. Ze ziet het standbeeld als meer dan alleen basketbal en begrijpt dat het een wens van de stad Columbia is.

Wanneer werd het nieuws over het standbeeld bekendgemaakt?
Het nieuws over het standbeeld werd begin februari 2023 bekendgemaakt.

Wie financiert het standbeeld en wie is verantwoordelijk voor de vervaardiging ervan?
Het standbeeld wordt gefinancierd door lokale bedrijven en het project wordt uitgevoerd door de stad Columbia en Statues for Equality. Statues for Equality is een groep die streeft naar een groter aantal vrouwelijke beelden ter ere van hun bijdragen aan de samenleving. Er wordt geen geld gebruikt van belastingbetalers of de University of South Carolina.

Welke rol speelt Dawn Staley bij het standbeeld?
Aanvankelijk werd gemeld dat Dawn Staley de definitieve goedkeuring zou geven voor het ontwerp van het standbeeld. Afbeeldingen van het standbeeld werden op ESPN’s segment getoond, waarop te zien is hoe Staley de netten doorknipt na het winnen van een kampioenschap.

Wat is de betekenis van het standbeeld voor Dawn Staley?
Dawn Staley beschouwt het standbeeld als een ongelooflijke eer. Ze realiseert zich dat niet veel vrouwen, vooral niet zwarte vrouwen, deze eer ontvangen. Ze gelooft dat het standbeeld de diversiteit van de stad en de staat vertegenwoordigt. Ze voelt zich vereerd en trots op haar achtergrond als South Carolinian.

Hoe heeft Dawn Staley het basketbalprogramma van South Carolina beïnvloed?
Sinds ze in 2008 hoofdcoach werd van South Carolina, heeft Dawn Staley het programma aanzienlijk naar een hoger niveau getild. Haar prestaties omvatten twee nationale kampioenschappen en een carrière-record van 426-106 bij South Carolina. Momenteel zijn de Gamecocks favoriet om alles te winnen dit seizoen.

Voor meer informatie over het vrouwenbasketbalprogramma van South Carolina, kunt u de website van de universiteit bezoeken: link name

Voor meer informatie over Statues for Equality, kunt u hun website bezoeken: link name