Dawn Staley Krijgt Eerbetoon met Standbeeld in Columbia

De stad Columbia, South Carolina, eert hoofdtrainer Dawn Staley van het damesbasketbalteam van de Gamecocks met een standbeeld. Het standbeeld zal worden opgericht in het stadscentrum, waar decennialang een Confederate-vlag heeft gestaan.

Staley, die te gast was bij ESPN’s “College GameDay”, besprak de betekenis van de eer en merkte op dat er al een standbeeld van een van haar beste spelers, A’ja Wilson, in de stad staat.

“Ik wilde dat A’ja Wilson de enige USC-atleet was die deze eer kreeg,” zei Staley voorafgaand aan het duel van haar Gamecocks tegen Georgia op zondag. “Het gaat verder dan basketbal, uiteraard. Het is iets wat de stad Columbia wilde. Ik heb er niet om gevraagd. Ze wilden het graag brengen, ze wilden het graag vertegenwoordigen.”

“Onze stad is divers, ons land is divers. Het is geweldig omdat er niet veel vrouwen, laat staan zwarte vrouwen, deze eer krijgen,” voegde ze eraan toe.

De stad werkte samen met Statues for Equality, een organisatie die tot doel heeft het aantal vrouwen dat wordt geëerd voor hun bijdragen aan hun gemeenschappen te vergroten.

Als iemand met ouders die oorspronkelijk uit South Carolina komen voordat ze naar Philadelphia verhuisden, zei Staley dat ze weet dat haar moeder “supertrots” zou zijn.

“Ik denk dat het ongelooflijk is en waarschijnlijk de betekenis ervan nu nog niet volledig besef,” voegde Staley eraan toe.

Lokale bedrijven hebben geld gedoneerd voor het standbeeld, terwijl Statues for Equality de resterende 50% heeft betaald die nodig was om het te bouwen.

Het standbeeld, dat in februari 2023 is goedgekeurd, toont Staley die een basketbalnet doorknipt na een kampioenschap.

Kampioenschappen zijn synoniem geworden met Staley’s programma bij USC, dat ze vanaf de grond heeft opgebouwd toen ze in 2008 arriveerde. De Gamecocks hebben onder leiding van Staley twee nationale titels gewonnen (2017, 2022), en ze heeft een carrièrerecord van 426-106 bij het programma.

Staley is inmiddels een bekend gezicht geworden in Columbia, zowel op het veld als in de gemeenschap. De stad eert haar er nu voor.

Veelgestelde vragen (FAQ)

1. Wie wordt geëerd met een standbeeld in Columbia, South Carolina?
Hoofdtrainer Dawn Staley van het damesbasketbalteam van de Gamecocks wordt geëerd met een standbeeld.

2. Waar zal het standbeeld worden opgericht?
Het standbeeld zal worden opgericht in het stadscentrum van Columbia, waar voorheen een Confederate-vlag heeft gestaan.

3. Is er al een standbeeld van een andere speler in de stad?
Ja, er staat al een standbeeld van A’ja Wilson, een van de beste spelers van het team, in de stad.

4. Waarom wilde Dawn Staley dat A’ja Wilson de enige USC-atleet was die deze eer kreeg?
Dawn Staley wilde dat A’ja Wilson de enige was omdat zij de stad graag wilde vertegenwoordigen en omdat ze vindt dat diversiteit gevierd moet worden.

5. Met welke organisatie heeft de stad samengewerkt om het standbeeld te realiseren?
De stad heeft samengewerkt met Statues for Equality, een organisatie die tot doel heeft het aantal vrouwen dat wordt geëerd voor hun bijdragen aan gemeenschappen te vergroten.

6. Wie heeft het geld betaald voor het standbeeld?
Lokale bedrijven hebben geld gedoneerd voor het standbeeld, terwijl Statues for Equality de resterende 50% heeft betaald.

7. Hoe ziet het standbeeld eruit?
Het standbeeld toont Dawn Staley die een basketbalnet doorknipt na een kampioenschap.

Belangrijke termen en jargon:

– Confederate-vlag: De vlag die werd gebruikt door de geconfedereerde staten tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Het wordt geassocieerd met slavernij en segregatie.
– USC: University of South Carolina, de universiteit waarvoor Dawn Staley werkt.
– Statues for Equality: Een organisatie die zich richt op het vergroten van het aantal standbeelden ter ere van vrouwen en hun bijdragen aan gemeenschappen.

Suggesties voor gerelateerde links:

Gamecocks Online – Officiële website van het Gamecocks-damesbasketbalteam.
City of Columbia – Website van de stad Columbia, South Carolina.