Intuitive Machines lanceert IM-1 missie met revolutionaire technologie van Columbia

Intuitive Machines zal volgende week de IM-1 missie lanceren, waarbij de Nova-C lander richting de Maan wordt gestuurd in de hoop de eerste succesvolle Amerikaanse maanlanding sinds het Apollo-programma te realiseren. Deze lander heeft echter iets bijzonders: het is de eerste die gebruik maakt van Columbia’s Omni-Heat technologie als isolatiemateriaal. Terwijl we de laatste dagen voor de lancering ingaan, sprak ik met Dr. Haskell Beckham, de VP of Innovation van Columbia, om te praten over deze intrigerende samenwerking.

Volledige cirkel
Voor de gemiddelde persoon lijkt de samenwerking tussen Columbia en Intuitive Machines misschien wat verrassend. Maar voor het sportkledingbedrijf is het eigenlijk een volledige cirkel. “Het oorspronkelijke Omni-Heat is eigenlijk geïnspireerd door de oude NASA-ruimtedekens”, legde Dr. Beckham mij uit tijdens een gesprek. Er is echter één belangrijk verschil tussen de technologie die wordt gebruikt om Omni-Heat te laten werken en de originele ruimtedekens – Columbia heeft de reflecterende technologie van de ruimtedeken gecombineerd met een ademend materiaal dat vocht laat ontsnappen, waardoor het geschikt is als dagelijkse isolatie.

Thermische dekens (ook wel ruimtedekens genoemd) zijn handig om je lichaamswarmte vast te houden na intensieve gebeurtenissen of sportevenementen. Dit materiaal heeft Columbia geïnspireerd tot de ontwikkeling van de Omni-Heat technologie. De eerste versie van Columbia’s Omni-Heat technologie werd gelanceerd in 2010 en is snel uitgegroeid tot een essentieel onderdeel van het koude weer assortiment van het bedrijf. Maar ervoor zorgen dat het bestand was tegen een reis naar de ruimte is een beetje anders dan een trip naar de besneeuwde bergen. Dr. Beckham zegt dat toen Intuitive Machines voor het eerst contact opnam met Columbia, hij niet dacht dat iemand zich bewust was van de nauwe samenwerking tussen de twee bedrijven. “Ik denk dat ze ons gewoon wilden benaderen als sponsor”, zei Dr. Beckham. “Maar tijdens onze eerste ontmoeting zagen ikzelf en onze Brand President, Joe Boyle, meteen de connectie. Maar het was pas tijdens de tweede ontmoeting dat alles echt klikte en zinvol werd.”

Omni-Heat op een lander
In 2021 introduceerde Columbia een bijgewerkte versie van zijn Omni-Heat materiaal genaamd Omni-Heat Infinity. Deze versie gebruikte een gouden voering om betere warmte-isolatie te bieden dan de oorspronkelijke Omni-Heat. “Het Omni-Heat Infinity materiaal dat je ziet in onze jassen en andere buitenkleding is precies hetzelfde materiaal dat je ziet op de lander van Intuitive Machines”, vertelde Dr. Beckham mij.

Dit betekent dat als je een kledingstuk van Columbia hebt met de Omni-Heat Infinity technologie, zoals het Arch Rock Double Wall Elite jacket van het bedrijf, je hetzelfde materiaal hebt dat aan Intuitive Machines’ lander is bevestigd en helpt bij het beschermen van een aantal van de belangrijkste instrumenten. Dit is echt spannend, omdat dit materiaal nu heeft bewezen dat het bestand is tegen de extreme temperaturen van het vacuüm van de ruimte, inclusief temperaturen van -250 graden Fahrenheit tot +250 graden Fahrenheit. Dr. Beckham zegt dat Columbia het materiaal door tests heeft moeten doorstaan die ze zich waarschijnlijk nooit hadden kunnen voorstellen. En dat iedereen bereid was om het aan te passen om het beter te laten werken voor de lander. Gelukkig was dat niet nodig, legde hij uit. De Omni-Heat technologie presteerde perfect als isolatiemateriaal voor de belangrijke instrumenten en componenten op de Nova-C lander zonder te worden gewijzigd. De integratie van Columbia’s Omni-Heat technologie in een maanlander zoals de Nova-C is ook een enorme stap voorwaarts in het vinden van alledaagse materialen voor gebruik in ruimteverkenning, iets dat hopelijk kan helpen om de kosten van het creëren van landers en ruimtevaartuigen in de toekomst te verlagen – ruimteverkenning blijft een steeds kostbaarder avontuur.

Vooruitgang boeken
Deze samenwerking heeft niet alleen nieuwe manieren laten zien waarop Columbia zijn producten kan testen. Dr. Beckham zegt dat het bedrijf al werkt aan een nieuw innovatief product, maar hij kon me er niet veel over vertellen – bedrijfsgeheimen en dergelijke. Wat het ook mag zijn, Dr. Beckham zegt dat het bedrijf al samenwerkt met Intuitive Machines om Omni-Heat technologie op meer ruimtevaartuigen te gebruiken. De reis om Columbia’s materiaal op ruimtevaartuigen te krijgen heeft het bedrijf gedwongen om zijn doel na te streven om altijd op zoek te gaan naar nieuwe en innovatieve manieren om te veranderen hoe mensen warm of koel blijven, ongeacht waar ze naartoe gaan. Misschien zien we op een dag zelfs de Omni-Heat technologie van Columbia gebruikt worden in ruimtepakken. Dat is natuurlijk speculatie van mijn kant, maar gezien hoe nuttig het is gebleken voor consumenten hier op aarde en zijn vermogen om bescherming te bieden in de ruimte voor vitale instrumenten aan boord van landers zoals de Nova-C, zou het niet verrassend zijn om te zien dat Columbia (of andere bedrijven) worden gevraagd om nieuwe ruimtepakken te ontwikkelen in de toekomst.

FAQ:

1. Wat is de IM-1 missie van Intuitive Machines?
De IM-1 missie van Intuitive Machines is een maanlanding in samenwerking met Columbia met als doel de eerste succesvolle Amerikaanse maanlanding sinds het Apollo-programma te realiseren.

2. Wat maakt de Nova-C lander bijzonder?
De Nova-C lander is de eerste die gebruik maakt van Columbia’s Omni-Heat technologie als isolatiemateriaal.

3. Wat is Omni-Heat technologie?
Omni-Heat technologie is een isolatiemateriaal ontwikkeld door Columbia, geïnspireerd door NASA-ruimtedekens. Het combineert reflecterende technologie met een ademend materiaal dat vocht laat ontsnappen.

4. Wat is het doel van thermische dekens?
Thermische dekens, ook wel ruimtedekens genoemd, zijn ontworpen om lichaamswarmte vast te houden na intensieve gebeurtenissen of sportevenementen.

5. Wat is Omni-Heat Infinity?
Omni-Heat Infinity is een bijgewerkte versie van Columbia’s Omni-Heat materiaal, dat gebruik maakt van een gouden voering om betere warmte-isolatie te bieden.

6. Welke temperaturen kan Omni-Heat technologie weerstaan?
Omni-Heat technologie is getest en bewezen bestand te zijn tegen temperaturen variërend van -250 graden Fahrenheit tot +250 graden Fahrenheit in het vacuüm van de ruimte.

7. Wat betekent de integratie van Omni-Heat technologie in de Nova-C lander voor de ruimteverkenning?
De integratie van Omni-Heat technologie in de Nova-C lander opent de mogelijkheid voor het gebruik van alledaagse materialen in ruimteverkenning, wat kan leiden tot lagere kosten voor het creëren van landers en ruimtevaartuigen in de toekomst.

Definitions:

1. IM-1 missie: De IM-1 missie is een geplande maanlanding door Intuitive Machines, in samenwerking met Columbia, met als doel de eerste succesvolle Amerikaanse maanlanding sinds het Apollo-programma te realiseren.

2. Nova-C lander: De Nova-C lander is de specifieke lander die gebruikt wordt door Intuitive Machines voor de IM-1 missie naar de Maan.

3. Omni-Heat technologie: Omni-Heat technologie is een isolatiemateriaal ontwikkeld door Columbia, dat gebruik maakt van een combinatie van reflecterende technologie en ademend materiaal om warmte vast te houden en vocht te laten ontsnappen.

Related links:
Columbia