Intuitive Machines lanceert raket met revolutionair materiaal naar de maan

Als alles volgens plan verloopt, zal Intuitive Machines deze week een raket lanceren met een maanlander die een cruciaal onderdeel bevat dat is omhuld met de Omni-Heat Infinity-technologie van Columbia Sportswear, hetzelfde materiaal dat wordt gebruikt in Columbia ski-jassen. Deze raketlancering is de nieuwste prestatie voor Omni-Heat, het lichtgewicht materiaal dat sinds de lancering in 2010 miljarden dollars aan verkopen heeft gegenereerd voor Columbia.

Omni-Heat reflecteert zonlicht en beperkt warmteverlies wanneer het niet in de zon is. Wanneer het wordt gebruikt in een ski-jack, behoudt het materiaal de lichaamswarmte. De Infinity-versie, gelanceerd in 2021, is de hoogst presterende versie van het materiaal.

Intuitive Machines is een privéruimtevaartbedrijf en deze lancering is de eerste van de drie geplande missies als onderdeel van NASA’s Commercial Lunar Payload Services-programma. Ze leggen de basis voor de Artemis-missie, NASA’s plan om astronauten naar de maan terug te brengen.

De samenwerking met Columbia begon in 2021 en sindsdien zijn er door de partnerschap tests en onderzoeken uitgevoerd die hebben geleid tot nieuwe Columbia-producten, waaronder het Arch Rock Double Wall elite jack, dat in 2023 werd gelanceerd.

Het Omni-Heat Infinity-materiaal zal een deel van de maanlander omhullen dat de brandstoftanks beschermt tegen temperaturen in de ruimte die kunnen variëren van 250 graden onder nul tot 250 graden boven nul Fahrenheit.

De lancering van de raket zal plaatsvinden in Florida en kan al plaatsvinden op woensdag. De lancering heeft een window van enkele dagen.

De missie zal worden gestreamd op NASA TV en de website van Intuitive Machines. Het duurt vijf tot zeven dagen om de maan te bereiken, wat betekent dat de landing op 21 of 22 februari kan plaatsvinden.

Het veilig landen op de maan is echter niet vanzelfsprekend, zoals vorige maand bleek toen een maanraket faalde vanwege een brandstoflek.

Columbia plant een feestje voor werknemers om de landing te vieren en is ook van plan om The Sphere in Las Vegas over te nemen op 19 februari.

Haskell Beckham, de vice-president van innovatie bij Columbia Sportswear, zal de lancering persoonlijk bijwonen en is vol enthousiasme: “Ik krijg kippenvel als ik erover nadenk.”

Veelgestelde vragen (FAQ)

1. Wat is Omni-Heat Infinity?
Omni-Heat Infinity is een lichtgewicht materiaal, ontwikkeld door Columbia Sportswear, dat zonlicht reflecteert en warmteverlies beperkt wanneer het niet in de zon is. Het materiaal wordt gebruikt in ski-jassen en behoudt de lichaamswarmte.

2. Wat is Intuitive Machines?
Intuitive Machines is een privéruimtevaartbedrijf dat deelneemt aan NASA’s Commercial Lunar Payload Services-programma. Ze voeren missies uit en leggen de basis voor NASA’s Artemis-missie om astronauten terug naar de maan te brengen.

3. Wat is de samenwerking tussen Intuitive Machines en Columbia?
Intuitive Machines werkt samen met Columbia Sportswear en heeft hun Omni-Heat Infinity-materiaal gebruikt om een cruciaal onderdeel van een maanlander te beschermen. Deze samenwerking heeft geleid tot het testen en ontwikkelen van nieuwe Columbia-producten.

4. Wanneer vindt de raketlancering plaats?
De raketlancering zal naar verwachting deze week plaatsvinden in Florida. Het exacte tijdstip binnen een window van enkele dagen is nog niet bekend.

5. Hoe lang duurt het om de maan te bereiken?
Het duurt ongeveer vijf tot zeven dagen om de maan te bereiken. De landing kan dus rond 21 of 22 februari plaatsvinden.

Belangrijke termen en jargon:

– Omni-Heat: Het materiaal van Columbia Sportswear dat zonlicht reflecteert en warmteverlies beperkt.
– Intuitive Machines: Een privéruimtevaartbedrijf dat deelneemt aan NASA’s Commercial Lunar Payload Services-programma.
– Commercial Lunar Payload Services-programma: Het programma van NASA dat privébedrijven inzet voor missies naar de maan.
– Artemis-missie: NASA’s plan om astronauten terug naar de maan te brengen.

Suggesties voor gerelateerde links:

Columbia Sportswear
NASA
Intuitive Machines