Koe met rabiës bevestigd in Saluda County, South Carolina

Het bevestigen van een geval van rabiës bij een koe in Saluda County, South Carolina is een ongewone gebeurtenis. Volgens recente gegevens van de Centers for Disease Control and Prevention zijn er in het hele land slechts 40 gevallen van rabiës bij vee gemeld in 2021. Het bevestigde geval herinnert ons eraan dat rabiës nog steeds voorkomt en dat het belangrijk is om dieren te vaccineren.

Dr. Susan Moore, een expert op het gebied van rabiëstesten en vaccinontwikkeling voor mensen, huisdieren en vee, legt uit dat vee meestal besmet raakt door beten van wilde dieren. Als het speeksel van een geïnfecteerd dier in contact komt met een open wond, kan rabiës worden overgedragen. Gelukkig is de kans klein dat één geïnfecteerde koe de rest van de kudde besmet.

De ontdekking van rabiës bij gedomesticeerde dieren kan echter wijzen op een toename van gevallen bij wilde dieren in de omgeving. Gezondheidsorganisaties volgen rabiësgevallen nauwlettend en waarschuwen gemeenschappen die een verhoogd risico lopen op infectie.

In Prosperity, een stadje in het midden van South Carolina op 40 minuten ten noordwesten van Columbia, werd op 31 januari een koe voor testen binnengebracht. Op 1 februari werd bevestigd dat de koe rabiës had. Elf koeien en vier mensen zijn blootgesteld aan het geïnfecteerde dier. Alle blootgestelde personen zijn doorverwezen naar medische zorgverleners.

Hoewel rabiës dodelijk kan zijn, is het geruststellend om te weten dat één besmette koe waarschijnlijk niet de rest van de kudde zal infecteren. Het is echter belangrijk om waakzaam te blijven en dieren regelmatig te laten vaccineren om de verspreiding van rabiës tegen te gaan. Rabiës blijft een serieuze ziekte waar we ons bewust van moeten zijn, zelfs in gebieden met veel vee en landbouw.

FAQs over Rabiës bij Vee

1. Wat is rabiës?
Rabiës, ook bekend als hondsdolheid, is een virale infectie die het zenuwstelsel aantast bij zoogdieren, waaronder mensen en dieren. Het kan worden overgedragen via beten of contact met speeksel van geïnfecteerde dieren.

2. Hoe worden koeien meestal besmet met rabiës?
Koeien worden meestal besmet door beten van wilde dieren. Als het speeksel van een geïnfecteerd dier in contact komt met een open wond, kan rabiës worden overgedragen.

3. Wat gebeurt er als een koe rabiës heeft?
Hoewel koeien rabiës kunnen krijgen, is de kans klein dat één geïnfecteerde koe de rest van de kudde besmet. Het is echter belangrijk om waakzaam te blijven en dieren regelmatig te laten vaccineren om de verspreiding van rabiës tegen te gaan.

4. Wat moet ik doen als ik of mijn vee blootgesteld zijn aan een geïnfecteerd dier?
Als u of uw vee blootgesteld zijn aan een geïnfecteerd dier, wordt het sterk aanbevolen om contact op te nemen met medische zorgverleners voor verdere beoordeling en begeleiding.

5. Hoe vaak moeten dieren worden gevaccineerd tegen rabiës?
Het is belangrijk om dieren regelmatig te laten vaccineren tegen rabiës volgens de aanbevelingen van uw dierenarts. Dit helpt de verspreiding van de ziekte te voorkomen en uw dieren te beschermen.

6. Waarom moeten we ons bewust zijn van rabiës, zelfs in gebieden met veel vee en landbouw?
Rabiës blijft een serieuze ziekte die gevaarlijk kan zijn voor mens en dier. Hoewel de kans op besmetting van kudden klein is, kan de aanwezigheid van rabiës bij gedomesticeerde dieren wijzen op een toename van gevallen bij wilde dieren in de omgeving. Het is daarom belangrijk om alert te blijven en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen.

Voor meer informatie over rabiës, kunt u de volgende link bezoeken: RIVM – Rabiës.