Safe Bus Travel for Maryland Students

In de afgelopen week heeft een ongeluk met een schoolbus in Columbia ervoor gezorgd dat een vervangende bus en chauffeur zijn ingezet bij de route van Hammond Middle School. De reguliere chauffeur van de route, een 30-jarige vrouw die werkzaam is voor het bedrijf Zum Services, raakte niet gewond bij het ongeval op 8 februari, maar vier studenten werden wel met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Volgens Sherry Llewellyn, woordvoerder van de Howard County Police Department, waren er geen aanwijzingen van rijden onder invloed en zijn er geen aanklachten ingediend tegen de chauffeur. Zum Services-woordvoerder Jenny Mayfield wilde geen commentaar geven in verband met een lopend onderzoek.

De bus reed op het moment van het ongeval in de 7300 blok van Old Columbia Road, toen deze van de weg raakte en over de kop sloeg. Het onderzoek naar de oorzaak van het ongeval is nog gaande, volgens Llewellyn.

De vier ziekenhuisopgenomen studenten, twee jongens en twee meisjes tussen de 11 en 14 jaar oud, zijn inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen na controle, aldus Llewellyn.

Opvallend genoeg staat er binnenkort in de Maryland State Senate een wetsvoorstel gepland dat het verplicht zou maken om veiligheidsgordels te installeren en te gebruiken in elke schoolbus in Maryland. Het wetsvoorstel, gesponsord door Senator Joanne Benson, zou betekenen dat vanaf oktober elke nieuwe bus die geregistreerd wordt in Maryland voorzien moet zijn van toegankelijke veiligheidsgordels voor elke stoel. Daarnaast zouden alle bussen die al op de weg zijn vóór 1 oktober 2026 uitgerust moeten worden met veiligheidsgordels. Het wetsvoorstel stelt ook dat de gordels gedragen moeten worden tijdens het rijden en dat de buschauffeurs ervoor moeten zorgen dat geen enkele leerling opstaat tijdens het rijden.

Het wetsvoorstel zal op 22 februari om 13:00 uur worden behandeld in de Maryland State Senate. Daarnaast zal het ook besproken worden in de Environment and Transportation Committee, op 29 februari om 13:00 uur. Voorstanders van dit wetsvoorstel, zoals Del. Deni Taveras, benadrukken dat dit wetsvoorstel van levensbelang is voor zowel kinderen als chauffeurs die betrokken zijn bij schoolbusongelukken.

Hoewel schoolbussen traditioneel als veilig worden beschouwd voor passagiers, blijft het risico op verwondingen aanwezig als er geen schoot- en schouderriem aanwezig is. Taveras benadrukt daarom het belang van het gebruik van veiligheidsgordels om verwondingen aan het bovenlichaam te verminderen.

Dit schooljaar is Zum Services voor het eerst actief in Howard County. Het Californische bedrijf heeft een contract van drie jaar ter waarde van $81 miljoen gekregen om bijna de helft van de ongeveer 500 schoolbusroutes in de county te verzorgen. In het begin van het schooljaar zijn er echter wel wat problemen geweest toen Zum Services 20 busroutes heeft geannuleerd, waardoor meer dan 2.400 studenten niet werden opgehaald. Gelukkig zijn alle routes binnen enkele weken hersteld volgens het schoolsysteem.

Veelgestelde Vragen over Schoolbusongeval in Columbia

Wat is er gebeurd met de schoolbus in Columbia?
Op 8 februari vond er een ongeluk plaats waarbij een schoolbus van Hammond Middle School betrokken was. De bus raakte van de weg en sloeg over de kop. De reguliere chauffeur van de route raakte niet gewond, maar vier studenten werden lichtgewond naar het ziekenhuis gebracht.

Is de chauffeur onder invloed van alcohol?
Volgens de woordvoerder van de Howard County Police Department zijn er geen aanwijzingen van rijden onder invloed en zijn er geen aanklachten ingediend tegen de chauffeur.

Wat is de oorzaak van het ongeval?
Het onderzoek naar de oorzaak van het ongeval is nog gaande. Er is nog geen definitieve conclusie bekendgemaakt.

Zijn de gewonde studenten al ontslagen uit het ziekenhuis?
Ja, de vier studenten zijn inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen na controle.

Is er een wetsvoorstel gepland met betrekking tot schoolbusveiligheid?
Ja, er staat binnenkort een wetsvoorstel gepland in de Maryland State Senate dat zou vereisen dat veiligheidsgordels verplicht zijn in elke schoolbus in Maryland. Het wetsvoorstel zal op 22 februari worden behandeld in de Maryland State Senate en op 29 februari in de Environment and Transportation Committee.

Wie sponsort het wetsvoorstel voor veiligheidsgordels in schoolbussen?
Het wetsvoorstel wordt gesponsord door Senator Joanne Benson.

Waarom is het gebruik van veiligheidsgordels belangrijk in schoolbussen?
Hoewel schoolbussen over het algemeen als veilig worden beschouwd, blijft er altijd een risico op verwondingen bestaan als er geen veiligheidsgordels aanwezig zijn. Het gebruik van veiligheidsgordels kan het risico op verwondingen aan het bovenlichaam verminderen.

Wie verzorgt de schoolbusroutes in Howard County?
Dit schooljaar is Zum Services actief in Howard County. Het bedrijf heeft een contract van drie jaar ter waarde van $81 miljoen gekregen om bijna de helft van de schoolbusroutes in de county te verzorgen.

Wat zijn de problemen geweest met Zum Services aan het begin van het schooljaar?
Bij het begin van het schooljaar heeft Zum Services 20 busroutes geannuleerd, waardoor meer dan 2.400 studenten niet werden opgehaald. Deze problemen zijn echter binnen enkele weken hersteld volgens het schoolsysteem.

Gerelateerde links:
Maryland Government
Howard County Government
Zum Services