Toename van Bedreigingen voor de Steurpopulatie in de Benedenstroom van de Columbia-rivier

De steurpopulatie in de Benedenstroom van de Columbia-rivier heeft te maken met steeds ernstigere bedreigingen. Het aantal steuren van wettelijke grootte tussen Boei 10 en de Bonneville Dam is vorig jaar naar schatting het laagst geweest sinds 2010, slechts 65.557 vissen tussen 38 en 54 inch vorklengte. Predatie en andere factoren lijken het vermogen van de populatie om zichzelf weer op te bouwen te beperken.

Volgens een update van het Oregon Department of Fish and Wildlife (ODFW) en het Washington Department of Fish and Wildlife (WDFW) zal er dit jaar opnieuw geen mogelijkheid zijn voor commerciële of recreatieve visserij op witte steur stroomafwaarts van de Bonneville Dam. De gegevens ondersteunen wel de conclusie dat de populatie beperkte visvangst zou kunnen ondersteunen, maar de overvloed aan steuren van wettelijke grootte maakt het moeilijk om visserijen met zinvolle oogstmogelijkheden uit te voeren.

Het aantal steuren onder de dam is sinds 2010 met bijna 83 procent afgenomen, van naar schatting 1.025 miljoen vissen van verschillende groottes tot slechts 176.539 vorig jaar. Een lage overvloed aan jonge steuren betekent dat er minder vissen beschikbaar zijn om de wettelijke grootte te bereiken en heeft direct invloed op de overvloed aan steuren van wettelijke grootte. Dit leidt tot minder beschikbare vissen voor de visvangst.

Het is zorgwekkend in termen van toekomstige paaiers, hoewel het aantal volwassenen momenteel “ruimschoots” boven de drempel van 3.900 vissen ligt volgens een beheersplan in Oregon. Dit suggereert dat er voldoende rekruteringspotentieel beschikbaar is binnen de populatie om het tekort aan jonge steuren aan te vullen. Er zijn echter voortdurende problemen binnen het ecosysteem die de rekrutering belemmeren en de overleving van jonge steuren beperken, aldus de beheerders.

Naast zeeleeuwen zijn er nog andere factoren die de Benedenstroom van de Columbia-rivier beïnvloeden, zoals klimaatverandering, veranderingen in de beschikbaarheid van steurvoedsel en de effecten van eerdere decennia van steuroogst. Deze factoren tezamen schilderen een somber beeld voor een visserij die tot in de late jaren 1990 nog meer dan 50.000 steuren per jaar zag worden gevangen.

Hoewel er in het verleden veerkracht is getoond en de populatie zich herstelde, lijken de huidige trends niet positief. Men vraagt zich af hoe lang het nog duurt voordat de catch-and-release-visserij wordt stopgezet of dat er voorstellen worden ingediend om de witte steur in de Benedenstroom van de Columbia-rivier als federaal bedreigde of ernstig bedreigde soort te classificeren.

Veelgestelde vragen (FAQ):

1. Wat is de huidige status van de steurpopulatie in de Benedenstroom van de Columbia-rivier?
– Het aantal steuren van wettelijke grootte in dit gebied is vorig jaar geschat op het laagste niveau sinds 2010, met slechts 65.557 vissen tussen 38 en 54 inch vorklengte. De populatie heeft te maken met ernstige bedreigingen en heeft moeite om zichzelf weer op te bouwen.

2. Zal er dit jaar visserij mogelijk zijn op witte steur stroomafwaarts van de Bonneville Dam?
– Nee, volgens het Oregon Department of Fish and Wildlife (ODFW) en het Washington Department of Fish and Wildlife (WDFW) zal er dit jaar opnieuw geen commerciële of recreatieve visserij mogelijk zijn op witte steur in dit gebied.

3. Waarom is er beperkte mogelijkheid voor visvangst in dit gebied?
– Hoewel de gegevens aangeven dat de populatie beperkte visvangst zou kunnen ondersteunen, maakt de overvloed aan steuren van wettelijke grootte het moeilijk om visserijen met zinvolle oogstmogelijkheden uit te voeren.

4. Hoeveel is het aantal steuren onder de dam afgenomen?
– Het aantal steuren onder de dam is sinds 2010 met bijna 83 procent afgenomen, van naar schatting 1.025 miljoen vissen tot slechts 176.539 vorig jaar.

5. Wat zijn de gevolgen van een lage overvloed aan jonge steuren?
– Een lage overvloed aan jonge steuren betekent dat er minder vissen beschikbaar zijn om de wettelijke grootte te bereiken, wat direct invloed heeft op de overvloed aan steuren van wettelijke grootte en resulteert in minder beschikbare vissen voor de visvangst.

Belangrijke begrippen en vakjargon:

– Benedenstroom: Het gedeelte van een rivier dat zich bevindt stroomafwaarts van een bepaald punt.
– Columbia-rivier: Een grote rivier in de Verenigde Staten die door de staten Washington en Oregon stroomt.
– Steur: Een grote vissoort die in zoet en zout water leeft en bekend staat om zijn waardevolle kaviaar.
– Vorklengte: De lengte van een vis, gemeten van de punt van de snuit tot het puntje van de staartvin.

Suggesties voor gerelateerde links:

Oregon Department of Fish and Wildlife: Officiële website van het Oregon Department of Fish and Wildlife voor meer informatie over visserij en visbestanden in Oregon.
Washington Department of Fish and Wildlife: Officiële website van het Washington Department of Fish and Wildlife voor meer informatie over visserij en visbestanden in Washington.

Let op: De specifieke links zijn niet bekend, dus u moet deze zelf zoeken op basis van de verstrekte informatie.