Columbia politieagenten die dodelijk schoten op gewapende man niet vervolgd

COLUMBIA – Het Openbaar Ministerie van Callaway County heeft bevestigd dat er geen aanklachten zullen worden ingediend tegen de politieagenten van Columbia die vorig jaar augustus een man hebben doodgeschoten. De politie reageerde op 4 augustus op een melding van Marquis Rivera, 22 jaar oud, die verklaarde suïcidaal te zijn. De politie sprak met Rivera en concludeerde dat er geen direct gevaar was. Later belde Rivera opnieuw en vroeg om politieagenten terug te sturen.

Volgens de politie was Rivera gewapend en vuurde hij meerdere keren in de lucht en in de richting van de politieagenten. De agenten schoten vervolgens terug en doodden hem. Na het incident heeft de Missouri State Highway Patrol een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd, conform het beleid van het Columbia Politiedepartement.

In een brief aan de Highway Patrol noemde Benjamin Miller, de speciaal aangestelde officier van justitie op verzoek van de openbaar aanklager van Boone County, drie redenen om de agenten niet te vervolgen. Volgens de brief was er een “onmiddellijke bedreiging voor de openbare veiligheid”, waren er “pogingen om de situatie te de-escaleren” en was er sprake van “redelijk gedrag op basis van de totale omstandigheden”.

Getuigenverklaringen bevestigen dat de agenten een gedegen en professionele houding handhaafden om de verdachte ervan te overtuigen zijn wapen over te geven. Pas toen de verdachte zijn wapen op de agenten richtte en expliciet aangaf dat het geladen was, besloten zij te schieten. Op geen enkel moment was hun gedrag roekeloos of nalatig zoals bedoeld in de wetten die doodslag strafbaar stellen, schreef Miller.

Het is niet bekend hoeveel agenten onderzocht zijn. Het politiedepartement van Columbia heeft kennis genomen van de beslissing van het OM en heeft zijn medeleven betuigd aan iedereen die hierdoor is getroffen. Chief Jill Schlude riep de gemeenschap op om samen te komen en elkaar te steunen tijdens deze moeilijke periode.

De moeder van Rivera, Katuiscia Penette, heeft aan de Columbia Missourian laten weten dat de familie beelden heeft verkregen van het incident waarop niet te zien is dat Rivera op de politieagenten heeft geschoten. Penette heeft ook aangekondigd dat de familie van plan is een rechtszaak aan te spannen tegen het politiedepartement.

FAQ

1. Wat is er gebeurd in Columbia vorig jaar augustus?
In augustus vorig jaar heeft de politie van Columbia een man doodgeschoten in reactie op een melding van suïcidale neigingen.

2. Wie maakte de melding en hoe oud was hij?
De melding werd gedaan door Marquis Rivera, een 22-jarige man.

3. Waarom zijn er geen aanklachten ingediend tegen de politieagenten?
Het Openbaar Ministerie heeft besloten om geen aanklachten in te dienen tegen de politieagenten op basis van verschillende redenen: er was een onmiddellijke bedreiging voor de openbare veiligheid, er waren pogingen om de situatie te de-escaleren en het gedrag van de agenten was redelijk gezien de omstandigheden.

4. Wat zeggen getuigenverklaringen over het gedrag van de agenten?
Getuigenverklaringen bevestigen dat de agenten professioneel te werk gingen en probeerden de verdachte ervan te overtuigen zijn wapen over te geven. Pas nadat de verdachte zijn wapen op de agenten richtte en aangaf dat het geladen was, besloten zij te schieten.

5. Gaat de familie van de overledene een rechtszaak aanspannen?
Ja, de familie van Marquis Rivera heeft aangekondigd dat zij een rechtszaak zal aanspannen tegen het politiedepartement van Columbia.

Definitions:

– Openbaar Ministerie: het overheidsorgaan verantwoordelijk voor strafrechtelijke vervolging in Nederland.
– Suïcidaal: de neiging of gedachte hebben om zelfmoord te plegen.
– De-escaleren: het verminderen van spanning, agressie of conflict.
– Speciaal aangestelde officier van justitie: een officier van justitie benoemd om een specifieke zaak te behandelen.
– Roekeloos: onverantwoordelijk gedrag zonder rekening te houden met de gevolgen.
– Nalatig: het verzuimen van plichten of verantwoordelijkheden.

Related links:
Callaway County Sheriff
Columbia Police Department
Boone County