Duizenden vrouwen speelden een belangrijke rol in de luchtvaartgeschiedenis van Amerika

COLUMBIA, S.C. – Historici en luchtvaartliefhebbers kwamen samen om de luchtvaartgeschiedenis te gedenken en vooruit te kijken naar een veelbelovende toekomst.

Op zaterdag organiseerde de Jim Hamilton Airport een herdenkingsdag waar tientallen mensen bijeenkwamen voor de open dag van de South Carolina Historic Aviation Foundation. Volgens de organisatoren wilden ze de bijdragen van vrouwen aan de luchtvaartgeschiedenis benadrukken. Een van de onderwerpen die ter sprake kwamen, was de rol van vrouwen die vliegtuigen bouwden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

“Ze werden collectief ‘Rosie the Riveter’ genoemd. En deze vrouwen zetten vliegtuigen in een ongelooflijk tempo in elkaar. Sterker nog, de B-25 achter mij, als je alle fabrieken bij elkaar optelde, produceerden ze er elke 24 uur één”, aldus een van de sprekers.

De beroemdste vrouwelijke vliegenier, Amelia Earhart, kwam in de vroege jaren 30 langs in Columbia.

“In 1931 kwam ze naar het vliegveld en demonstreerde de Pitcairn autogyro,” aldus Berry.

De hangar was gevuld met memorabilia en historici die verhalen deelden. Stanley Rikard, die als re-enactor werkt, benadrukte vrouwelijke journalisten.

“Margret [Bourke-White] diende in het Europese theater in Zuid-Afrika. En Dicky [Chapelle] diende in het Pacifische theater,” zei hij. “Het waren moedige vrouwen, en ze gingen naar de frontlinie om foto’s te maken en de verhalen te vertellen.”

Niet alleen is het verleden van vrouwelijke vliegeniers fascinerend, maar ook de toekomst ziet er rooskleurig uit. Emma Steed, pas 18 jaar oud, heeft al een vliegbrevet voor meermotorige commerciële vliegtuigen behaald en heeft door alle 50 staten gevlogen.

“Het klikte meteen, ik was erdoor geobsedeerd,” zei ze.

Ze behoort tot een minderheid van vrouwelijke piloten. Volgens gegevens van de International Civil Aviation Organisation was in 2021 minder dan 6% van de piloten wereldwijd vrouw. De Women in Aviation Advisory Board van de FAA meldde dat in 2022 vrouwen minder dan 20% van het personeelsbestand uitmaakten in de meeste luchtvaartberoepen.

“Je ziet niet veel kinderen in de luchtvaart, vooral meisjes niet, maar dat begint langzaam te veranderen,” zei Steed. “Ik denk niet dat veel mensen het als een mogelijkheid overwegen, en er is niet genoeg informatie beschikbaar voor mensen die er mogelijk interesse in hebben.”

Ze heeft advies voor andere jonge vrouwen die piloot willen worden, net zoals zij.

“Het is mogelijk, en als ze het eenmaal doen, is het het beste wat er is,” zei Steed. “Stap uit je comfortzone en ga ervoor.”

De historische luchtvaartstichting zal op 13 april een andere open dag organiseren.

Veelgestelde vragen (FAQ):

1. Wat was het doel van de herdenkingsdag georganiseerd door de Jim Hamilton Airport?
De herdenkingsdag was georganiseerd om de luchtvaartgeschiedenis te gedenken en de bijdragen van vrouwen aan de luchtvaartgeschiedenis te benadrukken.

2. Welke rol speelden vrouwen bij het bouwen van vliegtuigen tijdens de Tweede Wereldoorlog?
Vrouwen speelden een belangrijke rol bij het bouwen van vliegtuigen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze werden collectief “Rosie the Riveter” genoemd en bouwden vliegtuigen in een ongelooflijk tempo.

3. Wie was de beroemdste vrouwelijke vliegenier?
De beroemdste vrouwelijke vliegenier was Amelia Earhart.

4. Welke rol speelden vrouwelijke journalisten in de oorlog?
Vrouwelijke journalisten dienden in verschillende theaters van de oorlog om foto’s te maken en verhalen te vertellen. Bijvoorbeeld, Margret Bourke-White diende in het Europese theater en Dicky Chapelle diende in het Pacifische theater.

5. Hoe ziet de toekomst eruit voor vrouwelijke piloten?
Hoewel vrouwelijke piloten momenteel een minderheid vormen, is de toekomst rooskleurig. Er zijn steeds meer jonge vrouwen die interesse tonen in de luchtvaart en informatie is beschikbaar om hen te helpen hun dromen waar te maken.

Definities:

– Luchtvaartgeschiedenis: De geschiedenis van de luchtvaart, inclusief ontwikkelingen in vliegtuigen, vliegeniers en technologieën.
– Vliegbrevet: Een officieel document dat aangeeft dat iemand gekwalificeerd is om als piloot te vliegen.
– Autogyro: Een type vliegtuig met een draaiende rotor die voor lift zorgt, maar geen aandrijving heeft.
– Memorabilia: Voorwerpen die een herinnering zijn aan een persoon of gebeurtenis, zoals foto’s, souvenirs of documenten.

Suggesties voor gerelateerde links:
jimhamiltonlbu.com (Jim Hamilton Airport-website)
faa.gov – Women in Aviation Advisory Board (Informatie over vrouwen in de luchtvaart van de Federal Aviation Administration)