Architecten en ontwerpers roepen op tot boycot van Columbia University na behandeling van protesten tegen de oorlog in Gaza

Een diverse groep van docenten, studenten en niet-gelieerde beoefenaars in de architectuur- en ontwerpwereld hebben een petitie getekend waarin zij oproepen tot een boycot van Columbia University vanwege de behandeling van studenten die protesteerden tegen de oorlog in Gaza.

De petitie, gelanceerd onder de naam Architecten en Planners Tegen Apartheid, roept op tot een boycot van alle academische evenementen aan Columbia University als geheel, en met name de Graduate School of Architecture, Planning and Preservation (GSAPP) en Barnard Architecture, het liberal arts college dat de campus deelt.

De petitie werd gelanceerd nadat de universiteit van New York de politie had opgeroepen als reactie op studentenprotesten, die begin april begonnen en zich sindsdien hebben verspreid naar universiteiten in heel de Verenigde Staten.

De specifieke petitie van de architecten volgt op een algemene petitie die door duizenden sympathiserende academici is ondertekend.

Een week nadat de petitie was ondertekend en naar Columbia was gestuurd, culmineerden de protesten in het ontruimen van het campusprotestkamp en een academisch gebouw dat “in beslag was genomen” door de demonstranten, volgens de New York Times, wat leidde tot tientallen arrestaties op woensdagochtend.

Kabage Karanja, een architect uit Nairobi en adjunct-assistent-professor aan GSAPP, is een ondertekenaar van de petitie en deelde een bericht ter ondersteuning van de petitie op Instagram na de politieacties van woensdagochtend. Hij zei dat Architecten en Planners Tegen Apartheid een groep is die is samengekomen om “onze solidariteit met de zaak van Palestina uit te drukken”.

“We benadrukken alleen maar deze diepe bezorgdheid over de mate van brutaliteit die wordt toegepast tegen die studenten,” vervolgde hij.

Hij gelooft dat de humanitaire crisis die zich in Gaza ontvouwt de belangrijkste zorg is van de studenten en zei dat architecten een belangrijke rol te spelen hebben in het protesteren tegen de oorlog.

Columbia heeft volgehouden dat het besluit om de politie in te schakelen gerechtvaardigd was, waarbij ze wijzen op schade aan eigendommen en antisemitische sentimenten onder de demonstranten.

“Tegenwoordig strijden de demonstranten ook voor een belangrijke zaak, voor de rechten van de Palestijnen en tegen de humanitaire tragedie in Gaza. Ze hebben veel aanhangers in onze gemeenschap en hebben het recht om hun mening te uiten en deel te nemen aan vreedzaam protest,” zei universiteitspresident Minouche Shafik in een verklaring gisteren.

“Maar studenten en externe activisten die de deuren van Hamilton Hall vernielen, onze beveiligingsbeambten en onderhoudspersoneel mishandelen en eigendommen beschadigen, plegen vernielingen en geen politieke uitingen. Veel studenten hebben zich ook ongemakkelijk en onwelkom gevoeld vanwege de verstoring en antisemitische opmerkingen die sommige individuen hebben gemaakt, vooral bij de protesten die zich hardnekkig buiten onze poorten hebben gemobiliseerd.”

Dezeen heeft contact opgenomen met Columbia University voor commentaar op de petitie van Architecten en Planners Tegen Apartheid.

Een FAQ-sectie voor de petitie tegen Columbia University

1. Wat is de petitie “Architecten en Planners Tegen Apartheid”?
De petitie roept op tot een boycot van alle academische evenementen aan Columbia University, voornamelijk de Graduate School of Architecture, Planning and Preservation (GSAPP) en het liberal arts college Barnard Architecture. De petitie is gelanceerd door een diverse groep van docenten, studenten en niet-gelieerde beoefenaars in de architectuur- en ontwerpwereld.

2. Waarom is de petitie gelanceerd?
De petitie is gelanceerd vanwege de behandeling van studenten die protesteerden tegen de oorlog in Gaza. De universiteit riep de politie op als reactie op de studentenprotesten.

3. Waarom zijn er protesten aan de gang op universiteiten in de Verenigde Staten?
De protesten begonnen in april en hebben zich sindsdien verspreid naar universiteiten in heel de Verenigde Staten vanwege de oorlog in Gaza.

4. Wat is er gebeurd na het indienen van de petitie?
Een week na het indienen van de petitie leidde de protesten tot het ontruimen van het campusprotestkamp en een academisch gebouw dat “in beslag was genomen” door de demonstranten, wat resulteerde in tientallen arrestaties.

5. Wat is de mening van Kabage Karanja over de petitie?
Kabage Karanja, een architect uit Nairobi en docent aan GSAPP, is een ondertekenaar van de petitie. Hij gelooft dat de humanitaire crisis in Gaza de belangrijkste zorg is van de studenten en dat architecten een belangrijke rol hebben in het protesteren tegen de oorlog.

6. Hoe reageert Columbia University op de petitie en de protesten?
Columbia University heeft volgehouden dat het besluit om de politie in te schakelen gerechtvaardigd was vanwege schade aan eigendommen en antisemitische sentimenten onder de demonstranten. De universiteitspresident verklaarde echter dat studenten en externe activisten het recht hebben om vreedzaam te protesteren, maar dat vernielingen en antisemitische opmerkingen niet acceptabel zijn.

7. Heeft De Dezeen contact opgenomen met Columbia University?
Ja, De Dezeen heeft contact opgenomen met Columbia University voor commentaar op de petitie van Architecten en Planners Tegen Apartheid.

Suggestie voor gerelateerde links: Columbia University