Columbia wint historische plek in NCAA Tournament na jaren van moeizame tijden

Columbia heeft voor het eerst sinds 1986-87, toen het programma naar Division I verhuisde, een plek verdiend in het NCAA Tournament. De Lions zijn als nummer 12 geplaatst en zullen het op woensdag opnemen tegen Vanderbilt in Blacksburg, Virginia.

Columbia’s uitnodiging voor het grote dansfeest was verre van zeker. Voorafgaand aan het Ivy League Tournament hadden bracketologen Columbia over het algemeen niet opgenomen in het deelnemersveld. Na de nederlaag van de Lions tegen Princeton in de kampioenswedstrijd sprak coach Megan Griffith tijdens de persconferentie met het NCAA Tournament selectiecomité en had ze weinig hoop.

Toch verscheen de naam van Columbia op het bracket en de reactie van de spelers was net zo verrast als Griffith zelf. Er ontstond een collectieve juichkreet in de vergaderzaal van de Lions, gevolgd door tranen, gehuil en gejuich. De spelers omhelsden elkaar in groepjes van twee of drie, vol ongeloof. Ze waren zo blij dat Griffith later een nieuw woord bedacht – “elatement” – om de situatie te beschrijven.

Hoewel Griffith aanvankelijk pessimistisch was over de kansen van haar team, had Columbia een sterk seizoen achter de rug. Na een 2-4 start, waarbij ze nipt verloren van Duke en Florida, wonnen de Lions 21 van hun laatste 23 wedstrijden, wat resulteerde in een record van 23-6, inclusief een prachtige 13-1 record in de Ivy League. Ze versloegen Princeton, Villanova en Seton Hall en hadden geen enkele nederlaag tegen teams buiten de top 100 in de nationale ranglijst.

Lisa Peterson, de voorzitter van het selectiecomité van het NCAA Tournament, noemde de sterke finish van de Lions (21-2) als een belangrijke reden om hen te kiezen. Columbia’s toernooideelname is historisch voor een programma dat decennialang worstelde. Voordat Griffith in 2016 werd aangesteld, behaalde Columbia slechts een winstpercentage van 30,6% sinds de overstap naar Division I. In de Ivy League was het zelfs nog slechter, met slechts 25,7% gewonnen wedstrijden.

Onder leiding van Griffith heeft Columbia de afgelopen zeven seizoenen meer gewonnen dan verloren, met een totaalrecord van 122-83 en 54-44 in de conference. Ze verbeterden het record van 18 overwinningen van voorgaande seizoenen en veroverden hun eerste Ivy League-titel in 2022-23. Ze maakten hun debuut in de WNIT in 2021-22, waar ze de Elite Eight bereikten, en stonden vorig seizoen in de finale van de WNIT – beide waren primeurs voor de Ivy League.

Het succes van Columbia is grotendeels te danken aan Abbey Hsu, de Ivy League Player of the Year. Als topscorer in de geschiedenis van het vrouwen- en mannenbasketbal van Columbia en als derde topscorer in de geschiedenis van Ivy women’s basketball, heeft Hsu een belangrijke rol gespeeld in het succes van het team. In haar carrière in Columbia heeft het team 76,2% van de wedstrijden gewonnen en in de conference zelfs 80,4%.

Voor Griffith was het emotioneel om te bedenken dat Hsu, die zo’n grote impact heeft gehad op het programma, misschien niet de kans zou krijgen om zich te bewijzen in het NCAA Tournament. Maar nu krijgt ze die kans wel en dat betekent alles voor Griffith. Ze is trots en vol vertrouwen dat Hsu en het hele team kunnen laten zien wat ze waard zijn op het grootste podium.

Veelgestelde vragen (FAQ):

1. Welk team heeft een plek verdiend in het NCAA Tournament?
Columbia heeft voor het eerst sinds 1986-87 een plek verdiend in het NCAA Tournament.

2. Tegen wie zal Columbia het opnemen in hun eerste wedstrijd?
Columbia zal het opnemen tegen Vanderbilt in Blacksburg, Virginia.

3. Hoe reageerden de spelers van Columbia toen ze hoorden dat ze waren geselecteerd?
De spelers waren verrast en reageerden met een collectieve juichkreet, gevolgd door tranen, gehuil en gejuich.

4. Wat is het record van Columbia in het afgelopen seizoen?
Columbia heeft een record van 23-6, inclusief een prachtige 13-1 record in de Ivy League.

5. Waarom is Columbia geselecteerd voor het toernooi?
Het sterke seizoenseinde van Columbia (21-2) werd genoemd als een belangrijke reden voor hun selectie.

6. Hoe heeft het Columbia-team gepresteerd onder leiding van coach Megan Griffith?
Onder leiding van coach Megan Griffith heeft Columbia de afgelopen zeven seizoenen meer gewonnen dan verloren, met een totaalrecord van 122-83.

7. Wie is Abbey Hsu?
Abbey Hsu is de Ivy League Player of the Year en heeft een belangrijke rol gespeeld in het succes van het Columbia-team.

Definities:

– NCAA Tournament: Een jaarlijks college basketbaltoernooi georganiseerd door de National Collegiate Athletic Association (NCAA) waar de beste teams uit de Verenigde Staten strijden om het nationale kampioenschap.

– Ivy League: Een groep van acht particuliere universiteiten in het noordoosten van de Verenigde Staten die bekendstaan ​​om hun academische excellentie en competitiesporten.

Suggesties voor gerelateerde links:
NCAA Official Website
Ivy League Official Website