Groeiende Anti-Israël protesten op Amerikaanse universiteiten

Op ten minste acht Amerikaanse universiteiten zijn er anti-Israël protestkampen opgedoken, in navolging van de bezetting van de Columbia University. Dit volgt op de oproep van de National Students for Justice in Palestine en verschillende andere pro-Palestijnse groepen om dit te doen op zaterdagavond.
Naast het kamp op de Columbia University, dat woensdag begon, zijn er ook kampen gestart op de Yale University, University of Michigan, New York University, The New School, Tufts University, Massachusetts Institute of Technology, Emerson College en Rutgers University. Op vrijdag werd er ook een kamp opgericht aan de University of North Carolina at Chapel Hill, maar het lokale SJP-hoofdstuk meldde maandag op Instagram dat ze waren verhuisd.
In een bericht op sociale media getiteld “opstandige campussen” beloofde de NSJP dat er meer kampen zouden worden opgericht. “De afgelopen 72 uur zijn de Students for Justice in Palestine-hoofdstukken in het hele land in een krachtige vertoning van macht en druk losgebarsten tegen hun universiteiten vanwege hun eindeloze medeplichtigheid en profiteurschap van de genocide in Gaza en de kolonisatie van Palestina,” zei NSJP op zondag. “De kampen transformeren massamobilisatie in een langdurige bezetting, waarbij we onze tastbare macht als studenten benutten om onze instellingen geen andere keuze te geven dan te desinvesteren.”
NSJP verklaarde maandag dat er geen lessen zouden worden gevolgd en er geen medewerking aan de administratie zou worden gegeven totdat hun eisen om het boycotten, desinvesteren en sancties-beleid aan te nemen en de Palestijnen te ondersteunen, zouden worden ingewilligd.
Bij de Yale University beweerden anti-Israël activisten op maandag dat meer dan 40 studenten ‘s ochtends waren gearresteerd door de politie op verzoek van de administratie. De American Muslims for Palestine Connecticut spraken zelfs van 49 activisten. Hoewel het kamp door de politie is verwijderd, zijn studenten doorgegaan met protesteren en eisen ze de terugkeer van hun protestmateriaal.
“We zullen niet stoppen, we zullen niet rusten totdat er openheid en desinvestering komt,” zei AMP.

FAQ

1. Wat zijn anti-Israël protestkampen en waar zijn ze opgedoken?
Anti-Israël protestkampen zijn locaties waar studenten protesteren tegen de acties en beleid van Israël ten opzichte van Palestina. Deze kampen zijn opgedoken op ten minste acht Amerikaanse universiteiten, waaronder de Columbia University, Yale University, University of Michigan, New York University, The New School, Tufts University, Massachusetts Institute of Technology, Emerson College en Rutgers University. Een kamp dat werd opgericht aan de University of North Carolina at Chapel Hill is verhuisd naar een andere locatie.

2. Wie heeft opgeroepen tot het oprichten van deze protestkampen?
De National Students for Justice in Palestine, samen met andere pro-Palestijnse groepen, heeft opgeroepen tot het oprichten van deze protestkampen.

3. Wat is het doel van deze protestkampen?
Het doel van deze protestkampen is om druk uit te oefenen op de universiteiten om het beleid van desinvestering, boycot en sancties tegen Israël aan te nemen en de Palestijnen te ondersteunen. De studenten willen dat hun universiteiten stoppen met medeplichtigheid aan wat zij zien als de genocide in Gaza en de kolonisatie van Palestina.

4. Welke acties ondernemen de studenten in deze protestkampen?
De studenten hebben verklaard dat ze geen lessen zullen volgen en geen medewerking aan de universitaire administratie zullen geven totdat hun eisen worden ingewilligd.

Definities

– National Students for Justice in Palestine (NSJP): Een organisatie van studenten in de Verenigde Staten die zich inzetten voor rechtvaardigheid voor de Palestijnen.

– Desinvestering: Het terugtrekken van investeringen uit bedrijven of organisaties als een vorm van politiek protest.

– Boycot: Een bewuste actie om geen handel te drijven, te kopen of samen te werken met een bepaald land, bedrijf of organisatie als vorm van politieke druk.

– Sancties: Maatregelen zoals economische of politieke beperkingen die worden opgelegd aan een land als straf of als drukmiddel om gedrag te veranderen.

Suggested related links:
Columbia University
Yale University
University of Michigan
New York University
The New School
Tufts University
Massachusetts Institute of Technology
Emerson College
Rutgers University
University of North Carolina at Chapel Hill