Historisch proces van start: Eerste hate crime-zaak wegens moord op transgender persoon in de Verenigde Staten

Het historische proces over de haatmisdaad en moord op Dime Doe, een transgender vrouw, is van start gegaan in de federale rechtbank in Columbia. Dit is de eerste zaak op federaal niveau waarbij een haatmisdaad met dodelijke afloop vanwege genderidentiteit wordt berecht sinds de invoering van de Hate Crimes Prevention Act of 2009, een federale haatmisdaadwet.

De fatale schietpartij op de 24-jarige Dime Doe in augustus 2019 zorgde voor een noodsituatie binnen de LGBTQ-gemeenschap. Zij was de tweede zwarte transgender vrouw in South Carolina die binnen enkele weken werd vermoord.

Doe werd doodgeschoten en haar lichaam werd gevonden in haar auto in de buurt van Concord Church en Barnwell roads in Allendale, volgens een eerste verklaring van de State Law Enforcement Division in 2019. In 2023 werd Daqua Lameek Ritter gearresteerd op verdenking van haatmisdaad en moord omdat Doe transgender was.

Tijdens een rechtszitting getuigde een FBI-agent dat mensen in Allendale begonnen te twijfelen aan de relatie tussen Ritter en Doe, wat Ritter boos maakte. Ritter en een andere man, Xavier Pinckney uit Allendale, werden er ook van beschuldigd valse en misleidende informatie aan onderzoekers te hebben verstrekt. Pinckney bekende later schuld aan belemmering van de rechtsgang.

In 2009 ondertekende toenmalig president Barack Obama de Hate Crimes Prevention Act, vernoemd naar Matthew Shepard, een student aan de Universiteit van Wyoming die werd mishandeld, gefolterd en vermoord vanwege zijn seksuele geaardheid, en James Byrd, Jr., een zwarte man die op brute wijze werd vermoord.

Volgens de wet wordt het als een federale haatmisdaad beschouwd wanneer iemand opzettelijk lichamelijk letsel toebrengt, of dit probeert te doen, vanwege iemands ras, religie, seksuele geaardheid, genderidentiteit of handicap. Voor federale haatmisdaden gericht op iemand vanwege

een transgender vrouw is deze zaak van Dime Doe een belangrijke mijlpaal. Het is de eerste keer dat zo’n zaak op federaal niveau wordt berecht sinds de invoering van de Hate Crimes Prevention Act in 2009.

Hier zijn enkele veelgestelde vragen over deze zaak:

1. Wat is de Haatmisdaadwet van 2009?
De Haatmisdaadwet van 2009, ook wel bekend als de Hate Crimes Prevention Act, is een federale wet die beoogt slachtoffers van haatmisdrijven te beschermen. Het is gericht op misdrijven die worden gepleegd op basis van ras, religie, seksuele geaardheid, genderidentiteit of handicap.

2. Wie was Dime Doe?
Dime Doe was een 24-jarige zwarte transgender vrouw uit South Carolina. Ze werd in augustus 2019 vermoord in een fatale schietpartij.

3. Wie werd er gearresteerd in verband met de moord op Dime Doe?
Daqua Lameek Ritter werd gearresteerd op verdenking van haatmisdrijf en moord, omdat Dime Doe transgender was.

4. Wat was de relatie tussen Ritter en Doe?
Tijdens een rechtszitting getuigde een FBI-agent dat mensen in Allendale begonnen te twijfelen aan de relatie tussen Ritter en Doe, wat Ritter boos maakte. Er is echter niet veel bekend over hun exacte relatie.

5. Wie was Xavier Pinckney en wat is zijn rol in de zaak?
Xavier Pinckney, een andere man uit Allendale, werd ook beschuldigd van het verstrekken van valse en misleidende informatie aan onderzoekers. Hij bekende later schuld aan belemmering van de rechtsgang.

Hier zijn enkele relevante links met betrekking tot de haatmisdaadwetgeving en transgenderrechten:

US Department of Justice – Hate Crimes
ACLU – Transgender Rights
Human Rights Campaign – Transgender People and the Law